Törvényjavaslat tenné kötelezővé napelem elhelyezését új lakó- és kereskedelmi épületek tetején
A Massachusettsben javasolt rendelkezés a hasonló kaliforniai irányvonalat követi, és bizonyos körülmények között mentességet biztosít.
2021. március 12. péntek, forrás: mnnsz.hu

Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: több kapacitás inverterek, akkumulátorok és napelem cellák terén
A napelem cellákat gyártó Jiangsu Luneng Energy további termelési kapacitások indítását tervezi mind a heteroátmenetes cellák, mind a TOPCon termékek esetében. Az akkumulátorgyártó CATL és az invertereket előállító Kstar befejezték egy 1 GW-os gyár építését a Xiapu-i gazdasági fejlesztési övezeten belül, Fucsien tartományban.
2021. március 9. kedd, forrás: mnnsz.hu

Moduláris emelőrendszer napelem panelekhez
Az állványokat és létrákat gyártó holland Altrex új, moduláris emelőrendszer megoldást dolgozott ki napelem panelekhez. A rendszer egyszerre egy napelem panelt képes emelni, és egyetlen telepítő is tudja kezelni, mindössze egy akkumulátoros fúró segítségével, állítja a cég.
2021. március 8. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Újszerű napelem modul szállítási megoldás Ausztráliából
A napelem modulok raktárból a munkavégzés helyszínére történő szállítása során a biztonság folyamatosan napirenden volt a telepítők körében, de most egy ausztrál cég egyszerű, de hatásos állványrendszert tervezett és gyártott le, ami segít eloszlatni az aggályokat. Az állványrendszer olyan alumínium vázból áll, amelyben egymással szemben a napelem modulok becsúsztatására alkalmas rekeszeket helyeztek el.
2021. március 5. péntek, forrás: mnnsz.hu

Napelem üveggyártók újabb rekord adatsort tettek közzé
A Xinyi felgyorsította a több kemence hozzáadására vonatkozó idei terveit és azt jelzi előre, hogy a napelemek iránti igény hajtómotorja részben az országok Covid-19 utáni zöld kilábalásra irányuló szándéka által feszített szállítás lesz.
2021. március 2. kedd, forrás: mnnsz.hu

Elkészült az IKEA első MW-os nagyságrendű napelemes gépkocsi parkolója az amerikai piacon
A Distributed Solar Development napelemes gépkocsi parkolót épített a Baltimore-i IKEA számára Ez a cég fogja kezelni az IKEA Maryland és Kalifornia államokban zajló projektjeit is.
2021. március 1. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A Gulf Power két hatalmas szolár projekt és egy méretes akkumulátoros rendszer építésébe kezd
Ahogy az FPL leányvállalata folytatja anyavállalata erőteljes haladását a szolár terén, 150 MW napelem és 409 MW tároló kerül a napsütötte államba.
2021. február 26. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az amerikai megújulók állhatatosan kitartottak, rekordok születtek a járvány évében
Az új jelentés szerint 2020-ban a nap- és szélenergia telepítések minden korábbinál magasabb szintet értek el és váltak az ország energia portfóliójának részévé.
2021. február 25. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Európai Szolár Kezdeményezést indítottak a kontinens napelem gyártásának bővítésére
Az Európai Bizottság által támogatott projektet azért indították, hogy magasabb szintre emeljék Európa napelem gyártását és kiaknázzák a kontinens szolár berendezések iránti „szárnyaló keresletét”. A SolarPower Europe és az EIT InnoEnergy innovációs csoport alapította meg az Európai Szolár Kezdeményezést (European Solar Initiative, ESI)
2021. február 24. szerda, forrás: mnnsz.hu

Az osztrák szolár ágazat a Covid-helyreállítási alapokat a megújuló-barát hálózatra akarja költeni
Az ország napelemes szakmai testülete 1 milliárd eurót kíván célzottan az elektromos hálózat fejlesztésére fordítani az EU helyreállítást és a reziliencia növelését szolgáló alapjából, hogy több napelemes termelési kapacitást tudjanak fogadni.
2021. február 23. kedd, forrás: mnnsz.hu

A szolár ágazat vezetői sürgetik, hogy Biden törölje el Trump tarifákra vonatkozó rendeletét
A tiszta koalíció vezérigazgatói a 2020 októberében kiadott közzétételt „kudarcba fulladtnak” bélyegezték, és hatályon kívül helyezésére szólítottak fel az Egyesült Államok szolár piacán a kiszámíthatóság helyreállítására érdekében.
2021. február 22. hétfő, forrás: mnnsz.hu

New York-i városok közösségi szolár programot indítanak, de egy csavarral
A közösségi szolár program teljes közösségeket lát el megújuló energiával és juttat el a közműszámlákban garantált megtakarításokhoz. De van benne egy újszerű csavar.
2021. február 19. péntek, forrás: mnnsz.hu

Nyugat-Virginia eddigi legnagyobb szolár projektje kapott jóváhagyást
Jefferson megyében 92,5 MW napelem érkezhet 320 hektár területre, miután az állam törvényhozói kiadták az építési engedélyt a Wild Hill Solar LLC számára.
2021. február 16. kedd, forrás: mnnsz.hu

A törvényhozók visszahozzák a szolár ágazat „kritikus jelentőségű” GREEN törvényét
A törvény kibővítené a szövetségi adókedvezmény (Investment Tax Credit, ITC) hatókörét a szolár ágazatra, és létrehozza az energiatárolási technológiára érvényes változatot.
2021. február 12. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az USA 10 legnagyobb tiszta energiát vásárló vállalata 2020-ban
A REBA által kiadott jelentés kiemeli a legfontosabb szereplőket és arra világít rá, hogy az erőművi nagyságrendű napenergia volt a legkeresettebb megújuló erőforrás az ország legnagyobb vállalatainak körében.
2021. február 11. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A Xinte Energy 200 000 tonnás „zöld” poliszilícium komplexumot tervez Belső-Mongóliában
A Kínában bejegyzett jelentős poliszilícium gyártó, a Xinte Energy a világ legnagyobb poliszilícium gyártási komplexének építését tervezi.
2021. február 9. kedd, forrás: mnnsz.hu

Szolár gyártók, közművek és fejlesztők a kényszermunka elleni elkötelezettség mögött
A szolár ágazat vezető gyártói, közműcégek és fejlesztők, többek között a SunPower, az ENGIE North America, a Lightsource BP, a Tesla és a LONGi írtak alá olyan elkötelezettséget képviselő dokumentumot, amely biztosítja az iparág beszállítói láncának „kényszermunka mentességét”.
2021. február 8. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A Smarter E Europe kiállítást júliusra halasztották
Az Intersolar és az Ees Europe szervezői úgy döntöttek, hogy elhalasztják a két eseményt, ezek Európa legnagyobb fotovoltaikus eszközökre és tárolásra épülő vásárai. Abban reménykednek, hogy az év második felében már kevesebb korlátozással kell számolni, és hogy a nyár csillapítja majd a koronavírus járvány hatását.
2021. február 5. péntek, forrás: mnnsz.hu

Németország szövetségi hálózati ügynöksége 54 GW napelemet regisztrált
Németország szolár fejlesztői idén csaknem 5 GW új fotovoltaikus kapacitást telepítettek, csak decemberben további 525 MW bővítést hajtottak végre.
2021. február 3. szerda, forrás: mnnsz.hu

Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: több lapka- és poliszilícium kapacitás és új beszállítói egyezségek
A Wuxi Autowell megkezdte saját 50 GW-os lapkagyárának építését Guangdong tartományban, míg a Longi és a Wuxi Shangji Automation új beszállítói megállapodásról számoltak be. A GCL-Poly azt jelentette be, hogy 6 000-ről 10 000 tonnára fogja növelni Jiangsu-i gyárának kapacitását – annak ellenére, hogy a hétvégén szerződés nemteljesítéskor felmondással szembesült.
2021. február 2. kedd, forrás: mnnsz.hu

Nagyobb mérföldkő a világ legnagyobb szolár projektjénél
A világ legnagyobb napenergia+tárolás projektje egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz, mivel Ausztrália Északi Területének vezetése és a szingapúri székhelyű Sun Cable aláírták a megállapodást az Australia–ASEAN Power Link névre keresztelt fejlesztés folytatásáról.
2021. február 1. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Biden elrendelte, hogy kormányzata klímaváltozás elleni küzdelmet képviselő megközelítést alkalmazzon
Ez a lépés arra szólítja fel a kormányzati szerveket, hogy mutassanak követendő példát, szilárdítsák meg a klímavédelmet az Egyesült Államok kulcsfontosságú külpolitikájának és nemzetbiztonsági politikájának részeként.
2021. január 29. péntek, forrás: mnnsz.hu

A vállalatok összesített tiszta energia használata rekordot ért el a kétségbeejtő év ellenére
„A tény, hogy a tiszta energia beszerzés piaca ilyen körülmények között a szinten tartáson felüli növekedni tudott, bizonyítja, hogy sok vállalat mennyire kiemelt témaként kezeli a fenntarthatóságot” – mondta az új BNEF jelentés szerzője.
2021. január 27. szerda, forrás: mnnsz.hu

A napenergia a legolcsóbb új energia a legnagyobb piacokon miközben az új technológia lenyomja az árakat
Jelenleg a napenergia a legolcsóbb új elektromos áram legolcsóbb forrása egy sor nemzetközi piacon, ennek alapja a költségek zuhanása valamint a kétoldalas technológia, a nagy területű napelem modulok és a napkövetők terjedése.
2021. január 25. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Kanada 70 MW napelemet telepített 2020-ben
December végére az ország összesített szolár kapacitása meghaladta a 3 MW szintet a Kanadai Megújuló Energia Szövetség legújabb statisztikái szerint.
2021. január 22. péntek, forrás: mnnsz.hu

Peking: Kína 48,2 GW napelem kapacitást telepített 2020-ban
Mivel az ország az elmúlt hónapban megduplázta az új termelési kapacitás növekedésére vonatkozó adatot, a Nemzeti Energiahivatala ismét fontolóra veszi az idei évre kitűzött 120 GW kapacitási célt.
2021. január 21. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Az intelligens fogyasztásmérők megzavarják a lakóépületek napelem szegmensét Belgium Flandria régiójában
Belgium Alkotmánybírósága nemrégiben eltörölte a 15 éves türelmi időszakot, amely a lakóépületeken elhelyezett napelemek tulajdonosait illette, hogy az intelligens fogyasztásmérők megjelenése ellenére továbbra is a nettó elszámolásos rendszerben maradhassanak. A flamand kormányzat azt ígérte, hogy a döntés okozta pénzügyi veszteségekért cserébe kárpótlást fog nyújtani.
2021. január 20. szerda, forrás: mnnsz.hu

Rekord az EU szolár termelésében 2020 harmadik negyedévében
Az európai megújulók, többek között a spanyol szolár termelés hatalmas nyereséget könyvelhettek el, amint a Covid fertőzések második hullámát követően helyre állt az energiaigény. A nukleáris energia figyelemre méltó módon vesztett tért, részben azért, mert a kontinens északi részében a tiszta energia volumene olyan mértékben törte le az elektromos áram árakat, hogy a reaktorok versenyképtelenné váltak.
2021. január 18. hétfő, forrás: mnnsz.hu

5 tanulság az elektromos áramra átállás jövőjére vonatkozó MREL jelentésből
A jelentés az Egyesült Államokban széles körben terjedő villamosítás lehetséges hatásait veszi számba – különösen az előállítást és az átvitelt szolgáló infrastrukturális beruházások, az üzemanyag felhasználás, a rendszerköltségek és a kibocsátások kérdésköreit.
2021. január 15. péntek, forrás: mnnsz.hu

New York kormányzója jelentős megújuló energia terveket vázolt
Andrew Cuomo 2021-es évi beszédében azt mondta, hogy „A zöld energia fontos erkölcsi kötelesség és egyben elsőrangú gazdasági lehetőség.”
2021. január 14. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Az új szabályok közelebb viszik Washington államot a szén-dioxid-mentes villamos energiához
A szabályok a Puget Sound Energy, az Avista és a Pacific Power cégekre vonatkoznak. Az állam Kereskedelmi Minisztériuma hasonló szabályokat dolgozott ki az önkormányzati kézben lévő és más fogyasztók tulajdonában álló közművekre.
2021. január 8. péntek, forrás: mnnsz.hu

Gyártók a modulok méretének szabványosítását igénylik
A Trina Solar állt a 210 mm-es szilícium lapkák és modulok szabványosítására irányuló erőfeszítések élére, céljuk a gyártás hatékonyságának növelése, a beszállítói lánc optimalizálása és az innováció.
2021. január 5. kedd, forrás: mnnsz.hu

Napelemes trendek 2020-ban: 5. rész
Annak ellenére, hogy lezárásra került sor a 2020-as év nagy részében, csak kevesen mondhatják, hogy eseménytelen évet hagytak maguk mögött. Bár sokak számára a Covid-19 járvány határozta meg a 2020-as évet, a szolár ágazatban sokkal több kihirdetni való téma merült fel, a kiemelkedő teljesítményű moduloktól kezdve a vállalatok és kormányok által világszerte önként vállalt szén-dioxid-semlegességet célzó felajánlások drasztikus növeléséig. A pv magazine öt részes áttekintést készített az évről. Először az Egyesült Államok elnökválasztásával és a szén-dioxid-semlegességi felajánlásokkal, majd az árverésekkel és a zöld kötvényekkel foglalkoztak. A 3. rész a nagyméretű modulokkal és a megújulók által a hálózatnak nyújtott támogatással foglalkozott, míg a 4. rész a kiemelkedő hatékonyságú cellák EU-n belüli gyártásával és a perovszkitokkal. Az utolsó részben az intelligens otthonokról és a zöld hidrogénről olvashat.
2020. december 31. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Napelemes trendek 2020-ban: 4. rész
Annak ellenére, hogy lezárásra került sor a 2020-as év nagy részében, csak kevesen mondhatják, hogy eseménytelen évet hagytak maguk mögött. Bár sokak számára a Covid-19 járvány határozta meg a 2020-as évet, a szolár ágazatban sokkal több kihirdetni való téma merült fel, a kiemelkedő teljesítményű moduloktól kezdve a vállalatok és kormányok által világszerte önként vállalt szén-dioxid-semlegességet célzó felajánlások drasztikus növeléséig. A pv magazine öt részes áttekintést készített az évről: először az Egyesült Államok elnökválasztásával és a szén-dioxid-semlegességi felajánlásokkal, utána az árverésekkel és a zöld kötvényekkel, végül a nagyméretű modulokkal és a hálózatnak nyújtott támogatással foglalkoztak. Most következnek a kiemelkedő hatékonyságú cellák EU-n belüli gyártása és a perovszkitok.
2020. december 30. szerda, forrás: mnnsz.hu

Napelemes trendek 2020-ban: 3. rész
Annak ellenére, hogy lezárásra került sor a 2020-as év nagy részében, csak kevesen mondhatják, hogy eseménytelen évet hagytak maguk mögött. Bár sokak számára a Covid-19 járvány határozta meg a 2020-as évet, a szolár ágazatban sokkal több kihirdetni való téma merült fel, a kiemelkedő teljesítményű moduloktól kezdve a vállalatok és kormányok által világszerte önként vállalt szén-dioxid-semlegességet célzó felajánlások drasztikus növeléséig. A pv magazine öt részes áttekintést készített az évről Először az Egyesült Államok elnökválasztásával és a szén-dioxid-semlegességi felajánlásokkal, majd az árverésekkel és a zöld kötvényekkel foglalkoztak. A harmadik napon a nagy méretű modulok és a hálózat megújulók általi támogatása kerül sorra.
2020. december 29. kedd, forrás: mnnsz.hu

Napelemes trendek 2020-ban: 2. rész
Annak ellenére, hogy lezárásra került sor a 2020-as év nagy részében, csak kevesen mondhatják, hogy eseménytelen évet hagytak maguk mögött. Bár sokak számára a Covid-19 járvány határozta meg a 2020-as évet, a szolár ágazatban sokkal több kihirdetni való téma merült fel, a kiemelkedő teljesítményű moduloktól kezdve a vállalatok és kormányok által világszerte önként vállalt szén-dioxid-semlegességet célzó felajánlások drasztikus növeléséig. A pv magazine öt részes áttekintést készített az évről Az első rész az Egyesült Államok elnökválasztásával és a szén-dioxid-semlegességi felajánlásokkal foglalkozott. Most az árverésekről és a zöld kötvényekről beszélünk.
2020. december 28. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Napelemes trendek 2020-ban: 1. rész
Annak ellenére, hogy lezárásra került sor a 2020-as nagy részében, csak kevesen mondhatják, hogy eseménytelen évet hagytak maguk mögött. Bár sokak számára a Covid-19 járvány határozta meg a 2020-as évet, a szolár ágazatban sokkal több kihirdetni való téma merült fel, a kiemelkedő teljesítményű moduloktól kezdve a vállalatok és kormányok által világszerte önként vállalt szén-dioxid-semlegességet célzó felajánlások drasztikus növeléséig. A pv magazine öt részes áttekintést készített az évről: elsőként az Egyesült Államok elnökválasztása és a szén-dioxid-semlegességi felajánlások.
2020. december 26. szombat, forrás: mnnsz.hu

A Daqo utolsó szilícium beszállítási megállapodásaival gyakorlatilag eladta két teljes évi termelését
A kínai székhelyű poliszilícium gyártó, a Daqo New Energy Corp rövid távú poliszilícium beszállítási szerződést írt alá a „Napelem modulok szuperligájának” („Solar Module Super League”, SMSL) tagjával, a JA Solar-al, és egy meg nem nevezett már meglévő ügyféllel, ami azt jelenti, hogy már teljes termelését értékesítette az új poliszilícium üzem termelésének elindulásáig, ami valamikor 2022-ben várható.
2020. december 23. szerda, forrás: mnnsz.hu

Napelemek után járó adókedvezmény az USA koronavírus mentőcsomagjában
A napelemes rendszerek után járó adókedvezmény (Investment Tax Credit, ITC) újabb két évre történő meghosszabbítása, valamint az energia tárolásával kapcsolatos kutatások új finanszírozása is szerepel az Egyesült Államok széles kört érintő, a járvány hatásait enyhítő mentőcsomagja, amelyet a képviselőház hétfőn este fogadott el. A törvény értelmében a napelemek után járó…
2020. december 22. kedd, forrás: mnnsz.hu

Németország új megújuló energia törvényt vezet be
Az új keretszabályozás értelmében a tetőn elhelyezett napelemekre vonatkozó betáplálási tarifás rendszer megmarad, de csak a legfeljebb 300 kW kimenő teljesítményű fotovoltaikus rendszerek lesznek jogosultak a jelenlegi szintű KÁT díjakra. A 300-750 kW közötti méretű telepítések csak fele ekkora kifizetést fognak kapni. Ez utóbbi méretkategóriába tartozó rendszerek esetben azonban engedélyezik, hogy a megtermelt energiát saját maguk használják fel.
2020. december 21. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A szolár zajvédők magas saját fogyasztást igényelnek
A Heijmans nevű holland vállalkozás szolár zajvédőket telepített, hogy három különböző fotovoltaikus modul technológiát vizsgálhasson meg, ezek a kadmium-tellurid, a CIGS (réz-indium-gallium-diszelenid), és a kristályos termékek. A kezdeti elemzések váratlanul alacsony megtérülést mutattak az áram hálózat felé történő értékesítésének árai miatt. Azonban a saját fogyasztás magas szintjei ezeket a kiviteleket is versenyképessé tehetik a többi hagyományos zajvédő fallal összevetve.
2020. december 18. péntek, forrás: mnnsz.hu

Minnesotai program az alacsony jövedelmű háztartások napenergiához juttatására
Minneapolis külvárosában egy szociális lakásokat biztosító szervezet programot indított, amelynek keretében műszaki segítséget nyújtanak azoknak a lakóépületeket bérbe adó tulajdonosoknak, akik épületeikre napelem panelek telepítését tervezik.
2020. december 17. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A szélsőséges időjárás felrobbantotta a biztosítási díjakat az USA-ban
Texas és Kalifornia államokban a katasztrófával felérő időjárási események meredek emelkedést idéztek elő a biztosítási díjak költségei terén, ez derül ki a Norton Rose Fulbright által végzett legújabb elemzésből.
2020. december 16. szerda, forrás: mnnsz.hu

100 MW-os napelem erőművet kapcsolnak a hálózathoz Közép-Kelet-Európában
Az erőmű Kaposváron, Magyarország déli részében található, és az ország betáplálási tarifákra (feed-in tariff, FIT) épülő rendszerén belül 0,09 EUR/kWh áron fogja értékesíteni a megtermelt áramot.
2020. december 14. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Az Amazon „a világ legnagyobb” megújuló energia támogatójává fog válni 26 új közmű méretű napenergia és szél projekt révén
A cég, amely négy évvel ezelőtt elsőként az Egyesült Államokban, Virginia államban törte meg a jeget első napelem parkjával, azt állítja, hogy mostanra a világ legnagyobb vállalati támogatójává lépett elő a megújuló erőforrásokat tekintve. Az alapító és vezérigazgató Jeff Bezos júniusban azt közölte, hogy az Amazon körülbelül 2 milliárd amerikai dollárt fog befektetni az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák támogatásába...
2020. december 10. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Napenergiával működő elektromos járműtöltő beépített akkumulátorral
A Solarwatt és a Centregreat beépített akkumulátorral rendelkező járműparkoló segítségével egyesítik erőiket az okos elektromos járművek töltése iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében.
2020. december 8. kedd, forrás: mnnsz.hu

Biden, az EU és Kína megnyitják a szolár „aranykorát” – Jinko
A vállalat a júliustól szeptemberig tartó időszakban rekordmennyiségű, 5,1 GW modult szállított, és arra számít, hogy idén eléri az évi 19 GW-t, és 2020-ban valószínűleg termékeinek csaknem 100%-a monokristályos technológiára épül.
2020. december 7. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Svájc: A megújulók erőteljes bővítése szükséges
Svájcban a telepített fotovoltaikus kapacitásokat a jelenlegi 13-szorosára kell bővíteni 2050 előtt. Az ország csak ezt követően lesz képes átállni teljes mértékben a megújulókra. Ennek pontos jelentésére már rávilágított a Swissolar iparági szövetség.
2020. december 4. péntek, forrás: mnnsz.hu

A Q CELLS jelölték meg az első gyártóként, amely megszerezte a TÜV Rheinland új „Minőségellenőrzésen átesett napelem” panel tanúsítványát
A Q CELLS azt közölte, hogy a TÜV Rheinland Minőségellenőrzésen átesett napelem tanúsítványa lesz a hivatalos tanúsítvány normája napelem panelei következő generációja számára. Ez legújabb Q.PEAK DUO-G9+ panel termékcsaládjától kezdve lesz érvényes.
2020. december 2. szerda, forrás: mnnsz.hu

Új folyamat PET és EVA visszanyerésére az újrahasznosított napelemekből
Kínai kutatók új technikát javasolnak a polietilén-tereftalát (polyethylene glycol terephthalate, PET) és az etilén-vinil-acetát (ethylene-vinyl acetate, EVA) visszanyerésére a napelem panelek életciklusának végén. Ez a két anyag körülbelül 15%-át képviseli a hulladékként elhelyezett napelem összes anyagának, ezen belül 10% az EVA és 5% a PET részaránya.
2020. december 1. kedd, forrás: mnnsz.hu

Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: a JA Solar napelem parkokat ad el, míg a Tongwei alacsonyabb cellaárakat jelent be
A JA Solar beleegyezett, hogy értékesítse három napelem erőművét a China Power Investment Corporation felé, míg a Tongwei több cella esetében alacsonyabb árakról tett bejelentést. Nyolc piacvezető szereplő igényelte a 210 mm-es lapkákkal készülő termékek szabványosítását.
2020. november 30. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Adomány a kínai napelemes projekteknek – a hatóságok jóváhagyták felvételüket a támogatási katalógusba
Kína Pénzügyminisztériuma nagyobb szívességet tett az országban található, már befejezett napelemes projekteknek azzal, hogy jóváhagyták az összes elkészült megújuló termelő kapacitás támogatási katalógusukba történő felvételét.
2020. november 27. péntek, forrás: mnnsz.hu

A Trina és a Tongwei nagyszabású, több milliárd dolláros társulást jelentett be napelemekhez való szilícium, lapka és cella terén
A Trina Solar és a Tongwei több milliárd dolláros együttműködést jelentett be, amelynek során a két vállalat több gigawattos szolár beszállító létesítményekbe fog beruházni és fejlesztéseket végrehajtani. A jelentős vegyesvállalati megállapodást a múlt héten bejelentő Trina és Tongwei azt közölte, hogy a két cég olyan projekteket fog indítani, amelyek részeként magas tisztasági fokú c-Si szilícium rudakat és kiemelkedő hatékonyságú c-Si cellákat és lapkákat fognak fejleszteni...
2020. november 25. szerda, forrás: mnnsz.hu

A Sonnen bevezette „elérhető árú” minden-az-egyben otthoni akkumulátoros tárolási rendszerét az Egyesült Államokban
A Németországban bejegyzett, háztartási akkumulátoros tárolási rendszerekkel foglalkozó sonnen bevezette „minden-az-egyben” otthoni akkumulátoros rendszerét az Egyesült Államokban, amelynek ajánlott kiskereskedelmi ára 9 500 amerikai dollár. A vállalat, amelynek tavaly óta az olaj- és gázipari óriás, a Shell a tulajdonosa, csak most lépett a piacra a sonnenCore-ral, amely egy háztartási energiatároló rendszer (home energy storage system, HESS)...
2020. november 23. hétfő, forrás: mnnsz.hu

5 megújulókat elősegítő lépés, amely Joe Biden megválasztott elnöktől várható
Ahogy az Egyesült Államok gazdasága tovább folytatja a Covid-19 által előidézett válságból történő kilábalását, valószínű, hogy a képviselőház és az elnök több billió dollárra rúgó mentőcsomagot fog összeállítani, hasonlót ahhoz, amely a 2008-as gazdasági válság utáni szélcsendből emelte ki a gazdaságot.
2020. november 20. péntek, forrás: mnnsz.hu

Újabb nagy acélgyártó vált napenergiára
A Nucor Corporation az iparág legnagyobb virtuális áramvásárlási megállapodását írta alá az EDF Renewables North America nevű céggel 250 MW napenergia megvásárlására, az építést Texasba tervezik.
2020. november 19. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A Vertex gyártás beindulása kapcsán a Trina Solar szállítási megállapodásokat ír alá a fontosabb lapka- és üvegbeszállítókkal
A Trina Solar jelentős beszállítói megállapodásokat írt alá lapkákra és napelem gyártásra alkalmas besorolású üvegre vonatkozóan, mivel új Vertex sorozatba tartozó panelei gyártása folyamatosan bővül.
2020. november 18. szerda, forrás: mnnsz.hu

A legnagyobb kínai modulgyártók kormányzati beavatkozást sürgetnek az üveg „kezelhetetlen” ára miatt
A napelemhez alkalmas üvegeket előállító ASP július óta több mint duplájára emelte az árait a hiányok miatt. Kép: Fraunhofer. Kínában a nagyobb modulgyártók felszólították az ország kormányát, hogy avatkozzon be és enyhítse a szolár besorolású üveg hiányát, amelyet „kezelhetetlennek” nevezett.
2020. november 13. péntek, forrás: mnnsz.hu

Mit tehet Biden elnök energiaügyben az első 100 nap alatt?
Biden megválasztása esetére tett, a környezettel és a tiszta energia jövőjével kapcsolatos ígéretei és elkötelezettségei hosszú listát képeznek. Ezek közül melyeknél várhatunk azonnali intézkedést és melyekre kell még éveket várni?
2020. november 11. szerda, forrás: mnnsz.hu

Hibrid tárolási koncepció kizárólag elektromos árammal működő épülethez
Az ausztriai Frauental egyik társasházát új energetikai koncepció alapján újították fel. A hőt most kizárólag csővezetékek nélkül, elektronikus úton biztosítják.
2020. november 10. kedd, forrás: mnnsz.hu

Új módszer a szilícium visszanyerésére a modulokból életciklusuk végén
A kémiai reagensekkel és szerves oldószerekkel folytatott más technikákkal szemben a javasolt módszerrel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy „jó mechanikai hozamú” a visszanyert napelem cellát illetően. Létrehozói szerint ez a technika lehetővé teszi az újrahasznosított panelekből származó szilícium újbóli felhasználását új napelem cellák gyártására.
2020. november 9. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A COVID-19 pillantást enged az energiaellátó rendszer jövőjébe
A szektorok párosítása és az energiatárolás jelentik az energia átállás kulcsfontosságú tényezőit – fejti ki véleményét vendégcikkünk szerzője, Jan Andersson, aki a Wärtsilä Energia Üzletágának piacfejlesztésért felelős vezetője.
2020. november 6. péntek, forrás: mnnsz.hu

A kétoldalas és a nagyalakú termékek kilátásai
A járvány és a Kína Hszincsiang régiójában a poliszilícium laboratóriumokban bekövetkezett balesetek miatt nyomás nehezedett a napelemek gyártóira, hogy fenntartsák a gyártást az idei évben a cellákkal és a modulokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztés lassulása ellenére.
2020. november 5. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A Photon Energy további hat napelem erőművet helyezett üzembe Magyarországon
A Photon Energy Csoport bejelentette, hogy a Photon Energy Solutions HU Kft., a Csoport magyar leányvállalata Magyarországon, Püspökladányban hat napelem erőművet fejezett be és csatlakoztatott a hálózathoz, ezek összesített kapacitása 8,5 megawatt.
2020. november 4. szerda, forrás: mnnsz.hu

Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: a modulgyártók a napelem üvegre vonatkozó korlátozások enyhítésére szólítják fel a kormányt
Kína napelem ágazatának legnagyobb gyártói állítják, hogy a két évvel ezelőtt a napelemekhez való üveg gyártására a túltermelés korlátozása érdekében kivetett korlátozások mostanra szűk keresztmetszetet jelentenek az ágazaton belül.
2020. november 3. kedd, forrás: mnnsz.hu

A DAS Energy napelem modult csatlakoztat a szélturbinához
A DAS Energy könnyű napelemeit rögzítették az Energie Burgenland által üzemeltetett szélturbinák oszlopára. A szélturbinák hatékonyságát kívánták fokozni azzal, hogy amikor süt a nap és nem fúj a szél, akkor is tudjon áramot termelni.
2020. október 30. péntek, forrás: mnnsz.hu

Dél-Korea követi Japánt a nettó nulla 2050 elkötelezettség terén
Az újraválasztott dél-koreai miniszterelnök, Moon Jae-in ma bejelentette, hogy betartja a kampánykörútján tett ígéretét, és az évszázad közepére megszünteti a szén-dioxid kibocsátást. A bejelentésre pont két nappal azután került sor, hogy Japán új miniszterelnöke nyilatkozott arról, hogy felgyorsítaná országa kibocsátási célkitűzéseinek elérését.
2020. október 29. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Most a napenergia a „valaha volt legolcsóbb energia” – erősítette meg az IEA
A világ legjobb napenergiával működő rendszerei most „minden korábbinál olcsóbb energiát” kínálnak, olyan technológiával, ami olcsóbb, mint a legtöbb jelentős országban a széné és a gázé.
2020. október 28. szerda, forrás: mnnsz.hu

Ausztráliában épül a világ legnagyobb napelem erőműve – de nem az övék lesz az áram
Felfedték a világ legnagyobb napelem erőműveként aposztrofált legnagyobb megújuló energia projekt javasolt helyszínét Ausztráliában.
2020. október 25. vasárnap, forrás: mnnsz.hu

IEA: a szolár az „új király” az energiák között, évtizedekig fogja döntögetni a rekordokat
A napenergia az „új király” az elektromos áram világában, jelezte a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA), a következő évtizedekben az ide sorolt eszközök esetében több új kapacitásra lehet számítani, mint bármely más technológiánál.
2020. október 25. vasárnap, forrás: mnnsz.hu

A Canadian Solar utólag szerel be 300 MWh akkumulátort a Goldman Sachs kaliforniai Mustang napelem erőművébe
A vertikálisan integrált, napelemekkel foglalkozó vállalat, a Canadian Solar 75 MW / 300 MWh energiatárolást szolgáló akkumulátort fog telepíteni egy meglévő, Kaliforniában található napelemes erőmű területén, amelynek tulajdonosa a Goldman Sachs Renewable Power.
2020. október 22. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Magyarország: 43 MW napelem erőművet csatlakoztattak a hálózathoz
Az IBC Solar Energy befejezte a 43 megawattos “MET Kabai napelem erőmű” építését Magyarországon. A napelem erőművet nemrégiben csatlakoztatták a magyar elektromos hálózathoz.
2020. október 20. kedd, forrás: mnnsz.hu

Az európai energia helyzete
Az EU országai által felhasznált tiszta energia mennyisége nő, de az Európai Bizottság Az energiaunió helyzetéről című jelentése kritikus hangot üt meg az energiahatékonyság, a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos kutatás és fejlesztés alacsony ráfordításai, valamint a fosszilis tüzelőanyagok támogatásainak felszámolása terén mutatkozó hiányosságok kapcsán.
2020. október 15. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Függőlegesen elhelyezett, kétoldalas modulokkal működő agrivoltaikus projektet kapcsolnak a hálózathoz Németországban
A Next2Sun által fejlesztett 4,1 MW-os sorozat körülbelül 11 000 kétoldalas panelt foglal magában, amelyeket a kínai gyártó, a Jolywood állított elő.
2020. október 14. szerda, forrás: mnnsz.hu

Trump szűkíti a kétoldalas panelek mentességét – megint
Az Egyesült Államok elnöke október 10-én nyilatkozatot tett közzé, amelyben hivatkozik az importált kétoldalas modulok egyesült államokbeli gyártásra gyakorolt hatására, ugyanakkor15%-ról 18%-ra emeli a négy évre szóló behozatali vámok mértékét.
2020. október 13. kedd, forrás: mnnsz.hu

Ausztria: Napelem erőmű kihívást jelentő telepítése egy korábbi hulladéklerakóra
A napelem park szerelvény rendszereit betonalapokra helyezték el. A Schletter Group szállította a szerelvény rendszereket Ausztria legnagyobb fotovoltaikus erőművéhez. A bezárt hulladéklerakó területén történő alapozás egyedi megoldásokat igényelt.
2020. október 12. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Oroszország Szövetségi Atomenergia Vállalata, a Roszatom elindította lítium akkumulátoros tárolási üzletágát
A nukleáris technológiával foglalkozó Roszatom, amely Oroszország legnagyobb elektromos áram szolgáltatója a nukleáris erőművek terén, elindította lítium-ionos akkumulátorokra épülő energiatárolási üzletágát
2020. október 12. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Az ágazat üdvözli az energiatárolásnak Kanada infrastrukturális tervében Trudeau általi „külön elismerését”
Kanada kormánya 10 milliárd kanadai dollár (7,53 milliárd amerikai dollár) értékű „új jelentős infrastrukturális kezdeményezéseket” jelentett be a múlt héten, az Energy Storage Canada nevű kereskedelmi csoport örömmel üdvözölte az energiatárolás szerepeltetését ebben.
2020. október 5. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Ferrocén alapú elektrolitok a hőálló redox folyadékáramos akkumulátorokhoz
A német tudósok új elektrolit anyagot fejlesztettek ki, amely képes akár 60°C fokos hőmérsékleten is működni. Az anyag alapja a ferrocén, egy fémorganikus molekula, amely jó redox stabilitásáról ismert, és széles körben használt belső normaként elektrokémiai mérések során.
2020. október 2. péntek, forrás: mnnsz.hu

A kaliforniai erdőtüzek lehúzták a napelemek múlt havi termelését
Kaliforniában az erdőtüzek okozta füst a napenergia termelés zuhanórepülését idézte elő, az államban a múlt hónapban a levegőben lebegő részecskék elzárták a napfény útját, jelezte az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala (EIA).
2020. október 1. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A Huawei napelemes akkumulátorokat hoz Európába
A kínai csoport most mutatja be Luna2000 fotovoltaikus tárolási rendszerét egy roadshow keretében egész Németországban. Az év hátralévő részében el fogja kezdeni az értékesítését számos partner bevonásával több európai országban.
2020. október 1. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Magas-Alpok: hegyi menedékházhoz való napelem szerelvény rendszer
A napelemes szerelvény megoldásokat gyártó Aerocompact napelemes áramtermelő rendszert tervezett az ausztriai Vorarlbergben fekvő Totalp menedékház számára,és több ezer euró értékben finanszírozta a szerelvény megoldásokat.
2020. szeptember 29. kedd, forrás: mnnsz.hu

Belső-Mongólia fotovoltaikus erőműve segíti a széndioxid-kibocsátás csökkentését
Szeptember 14-én készült légi felvétel a Dalad-i Fotovoltaikus Erőmű telepről, Kína Belső-Mongólia Autonóm régiójában, a Kubuki sivatagban. (Xinhua/Lian Zhen) DALAD BANNER, 2020. szeptember 15. – A Kína északi részének Belső-Mongólia Autonóm régiójában, a Kubuki sivatagban található ipari léptékű fotovoltaikus erőmű minden évben tonnákkal mérhető mennyiségben csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. „A napelem panelek mérséklik a…
2020. szeptember 28. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A szolár ágazat előnyt vár Kína szénsemlegességének 2060-ig történő elérésére vonatkozó célkitűzéstől
Kína újonnan bejelentett célkitűzése, hogy 2060-ra elérjék a szénsemlegességet és 2030-tól csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást láthatóan ösztönzőleg hat a szolár befektetésekre és az akkumulátoros tárolási technológiákra, miközben az ország igyekszik elmozdítani energia portfólióját a kőszéntől.
2020. szeptember 25. péntek, forrás: mnnsz.hu

Magyar közműcég tart saját 300MW napelemes árverést
A villamosenergia szolgáltató cég, az MVM új termelési kapacitással kívánja bővíteni a hazai területen jelenleg üzemeltetett 100 MW-os napelem portfólióját.
2020. szeptember 24. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Kínai gyártók éles bírálják a modulok dél-koreai szén-dioxid-kibocsátáson alapuló minősítését
A Hanwha Q CELLS gyártási létesítménye Dél-Koreában. Kép: Hanwha Q CELLS. A szolár eszközök kínai gyártói élesen bírálták Dél-Korea azon döntését, amelynek értelmében előre meghatározott szén-dioxid-kibocsátási besorolásokkal látják el a Kínából származó modulokat a törvényalkotó szén-dioxid kibocsátásra vonatkozó új követelményeinek megfelelően. Idén júliusban jelentették be, hogy a rendszer három külön kategóriába sorolja a modulokat az…
2020. szeptember 23. szerda, forrás: mnnsz.hu

Az Európai Bizottság 55 százalékkal csökkenteni akarja az üvegházhatású gázokat 2030-ig
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen fogja bemutatni az EU megszigorított klímavédelmi célkitűzését az Európai Parlamentben a mai napon megtartott beszédében.
2020. szeptember 16. szerda, forrás: mnnsz.hu

Napelem erőmű szélsőséges környezetben, kiváló teljesítménnyel
Az 50 MW-os, napkövetőkkel és sztring inverterekkel ellátott erőmű Kazahsztánban a szélsőséges időjárási körülmények ellenére 3,8%-kal kedvezőbb teljesítményt ért el a szimulációval kapott értéknél.
2020. szeptember 15. kedd, forrás: mnnsz.hu

Kína viharos kiépítési szezon előtt áll, mivel a modulok árai meglódultak, míg a beszállítási kérdések tisztázatlanok
Idén júliusban és augusztusban a kínai állam tulajdonát képező áramellátást biztosító csoportok, például a Datang, az SPIC és a CGN pályázatokat hirdettek meg EPC és PC projektekhez. A pályázati dokumentumokból az derül ki, hogy ezeknek a projekteknek a többségét be fogják fejezni 2020 végéig.
2020. szeptember 11. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az 500 W fölötti napelem panelek fény- és árnyoldalai – IV. rész
A cikksorozat negyedik, befejező részében a pv magazine szerkesztője, Pilar Sánchez Molina az iparág szakértőivel elemzi, hogy milyen kihívásokat és lehetőségeket hoztak az 500 W fölötti kimenő teljesítménnyel bíró új panelek.
2020. szeptember 9. szerda, forrás: mnnsz.hu

Az 500 W fölötti napelem panelek fény- és árnyoldalai – III. rész
A cikksorozat harmadik részében a pv magazine szerkesztője, Pilar Sánchez Molina az iparág szakértőivel tovább elemzi, hogy milyen kihívásokat és lehetőségeket hoztak az 500 W fölötti kimenő teljesítménnyel bíró új panelek.
2020. szeptember 8. kedd, forrás: mnnsz.hu

Az 500 W fölötti napelem panelek fény- és árnyoldalai – II. rész
A cikksorozat második részében a pv magazine szerkesztője, Pilar Sánchez Molina az iparág szakértőivel elemzi, hogy milyen kihívásokat és lehetőségeket hoztak az 500 W fölötti kimenő teljesítménnyel bíró új panelek.
2020. szeptember 4. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az 500 W fölötti napelem panelek fény- és árnyoldalai – I. rész
A cikksorozat első részében a pv magazine szerkesztője, Pilar Sánchez Molina az iparág szakértőivel elemzi, hogy milyen kihívásokat és lehetőségeket hoztak az 500 W fölötti kimenő teljesítménnyel bíró új panelek.
2020. szeptember 3. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Kutatások a napelemmel fedett utak terén
© Dieter Moor/Ertex Solar A szerelvény szerkezetnek is eleget kell tennie az ütközésbiztonsági követelményeknek, nehogy felboruljon, ha egy jármű nagy sebességgel nekiütközik. A kutatók napelemes tetőket akarnak kifejleszteni a hosszú távolsági útvonalakra és autópályákra. Ez különösen erőteljes igénybevételt jelet a szerelvények rendszerére. Ugyanakkor ez további előnyöket is jelenthet az utakra nézve. Az Osztrák technológiai…
2020. szeptember 1. kedd, forrás: mnnsz.hu

Új tárolórendszerek Kalifornia elektromos hálózatához
Kalifornia az Egyesült Államok egyik olyan állama, amely erőteljesen törekszik a megújuló energiák terjedésének támogatására.
2020. augusztus 31. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Zajlik a „legracionálisabb kialakítás” keresése az antireflexiós bevonathoz
Spanyolországban tudósok vetettek alá vizsgálatoknak különböző, a napelem modulok üvegére szánt antireflexiós és szennyeződéstaszító bevonatokat, céljuk a keresett tulajdonságok és a minél alacsonyabb költségek közötti legkedvezőbb egyensúlyt biztosító anyag kifejlesztése. Egy évnyi tesztelést követően a legjobb bevonatoknál 2% körüli teljesítményjavulás mutatkozott, és a csoport számos olyan megfigyelést tett, amelyek a jövőben befolyásolhatják a fotovoltaikus modulok elülső üvegfelületére való bevonatok fejlesztését.
2020. augusztus 28. péntek, forrás: mnnsz.hu

Magyarország első, városi tulajdonú, intelligens hálózatokkal kapcsolatos projektjében 1,2 MW / 2,4 MWh kapacitású akkumulátoros tárolás kap helyett
Két Convert SC Flex konvertert fognak használni a projekthez. Kép: AEG Power Solutions.   Magyarország első „városi tulajdonban lévő, intelligens hálózatokkal kapcsolatos projektjét” egy 1,3 MWp teljesítményű napelem erőmű fogja ellátni, amelyet egy 1,2 MW-os lítium-ionos akkumulátorral működő energiatárolási rendszer fog támogatni, amelynek kapacitása 2,4 MWh. Az AEG Power Solutions azért vette fel a kapcsolatot az…
2020. augusztus 27. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Zuhant az Egyesült Királyság LCOE-re vonatkozó előrejelzése
Az ország kormánya által közzétett új előrejelzések szerint az Egyesült Királyságban az elektromos áram fajlagos költsége (levelised cost of electricity, LCOE) akár 28 font/MWh értékre eshet vissza 2040-re.
2020. augusztus 26. szerda, forrás: mnnsz.hu

A szélturbinák által megölt madarak száma 72 százalékkal csökkent, amikor az egyik lapátot feketére festették, állapította meg egy tanulmány
A szélturbinák egyik lapátjának feketére festése megkönnyíti a madarak számára a halálos találkozás elkerülését.
2020. augusztus 24. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A napenergia 70 százalékkal csökkenti az elektromos gépkocsik üzemeltetési költségeit
Vállalatok, mint példánkban a Heckert Solar hatékonyan alkalmazzák a saját maguk által megtermelt elektromos áramot a cég gépjármű parkjába tartozó elektromos járművek töltésére.
2020. augusztus 21. péntek, forrás: mnnsz.hu

Kétoldalas modulok: kihívások és előnyök
A kétoldalas modulok a napelem panelek technológiájának egyik legrégebbi fejlesztései közé tartoznak, egészen az 1690-as évekig nyúlnak vissza. Egyúttal a legújabb terjedőben lévő előrelépésnek is számítanak. Számos szakértő szerint azonban most jó úton jár ahhoz, hogy végigsöpörjön a szolár ágazaton és hamarosan normává váljon.
2020. augusztus 20. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: A Tongwei leállítja poliszilícium kibocsátását az árvízveszély miatt
Az árvíztől tartva a gyártó egyik egysége felfüggesztette a poliszilícium gyártását Szecsuán tartományban. A gyár átmeneti bezárása a csoport kimenő kapacitásának 25%-át fogja levágni.
2020. augusztus 19. szerda, forrás: mnnsz.hu

A történelmi ügyletnek köszönhetően Sydney belvárosát már 100%-ban megújuló energia látja el
Az Ausztrália legnagyobb városának közepén elterülő belvárosi üzleti negyedet mostantól hivatalosan is 100%-ban zöld energiával látják el, „az ausztrál önkormányzat által mostanáig megkötött legnagyobb önálló megújulókra vonatkozó megállapodásnak” köszönhetően.
2020. augusztus 18. kedd, forrás: mnnsz.hu

A tetőn észak felé tájolt napelem panelek ritkán jelentik a legjobb megoldást a fogyasztóknak – vagy a hálózatnak
Egy a Dél-Ausztráliai Egyetem által készített tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a tetőn elhelyezett napelem panelek az országban szokásos északi irányba tájolása megrövidítheti a napelemes háztartásokat – és fokozza az ún. „kacsa alakú görbe” problémát, amely Ausztrália egyre inkább telítődő hálózatainál jelentkezik.
2020. augusztus 16. vasárnap, forrás: mnnsz.hu

Egyesült királyságbeli cég napenergia terén elért áttörése hozhatja el a leghatékonyabb paneleket 2021-re
Az Oxford PV azt mondja, hogy a perovszkit kristályokra épülő technológia csaknem harmadával több elektromos áramot képes termelni
2020. augusztus 16. vasárnap, forrás: mnnsz.hu

A nap és a szél 10%-os rekordot ért el a globális energiatermelésen belül
Kép: Smartest Energy. 2020 első hat hónapjában a nap és a szél segítségével előállított energia rekordot, 9,8%-ot ért el a globális elektromos áram termelésen belül, de a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez további térnyerés szükséges. A megújuló energiaforrásokból származó termelés 14%-kal növekedett 2020 első félévében a 2019-es év előző időszakához képest, míg a szénalapú termelés…
2020. augusztus 14. péntek, forrás: mnnsz.hu

A Mosaic új napelemes ajánlata egy évnyi fizetési mentességet kínál
A 12 hónapra szóló promóciós időszakon felül, amelynek során az ügyfeleknek nem kell kifizetéseket teljesíteniük rendszerükért, a Mosaic legújabb „PowerSwitch Zero” nevű ajánlata érintésmentes értékesítési eszközt és a telepítő partnerének termékét is kínálja.
2020. augusztus 12. szerda, forrás: mnnsz.hu

A Facebook csaknem 1 GW megújulókra vonatkozó szerződést jelentett be
Ahogy a vállalat versenyt fut az idővel, hogy 2020 végére elérje a 100%-ban megújulókkal működést, a Facebook újabb gigantikus beruházást tett a tiszta energia terén – 806 MW-nak megfelelő nap- és szélenergiára kötött szerződéseket, a projektek helyszínei Utah, Ohio, Illinois, Tennessee és Írország
2020. augusztus 11. kedd, forrás: mnnsz.hu

A SolarEdge megsértette a Huawei inverter szabadalmát, döntött a kínai bíróság
A Huawei azt közölte, hogy Kínában a Guangzhou-i Szellemi Tulajdon Bírósága az ő javukra hozott döntést az izraeli versenytársukkal folyó szabadalmi vita ügyében.
2020. augusztus 10. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A szolár ágazat lakossági ügyfelei nem a legolcsóbb berendezéseket akarják egy 20 ezer dolláros befektetésnél – hanem a legjobbat
Az ügyfelek hajlandók felárat fizetni egy megbízható garanciát nyújtó márkanévért.
2020. augusztus 7. péntek, forrás: mnnsz.hu

Napenergia a parkolóautomatákhoz
Új-zélandi kutatók tették javaslatot a napelemmel működő parkolóautomaták műszaki és gazdasági megvalósíthatóságának értékelési módjára. A napenergia ideális megoldás lehet, de a berendezések elhelyezése kulcsfontosságú és előzetes tervezést igényel a rendelkezésre álló napbesugárzásnak és az esetleges árnyékolásnak megfelelően.
2020. augusztus 6. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Németország elindítja első szénkivezetést ellensúlyozó kifizetésekre irányuló árverését
Németország szövetségi hálózati ügynöksége, a Bundesnetzagentur bejelentette, hogy 4 GW széntüzelésű kapacitást fog megszüntetni ennek az eljárásnak a segítségével, amelynek során az erőművek üzemeltetői versengenek egyszeri kifizetésekért cserébe tevékenységük megszüntetéséért vagy átalakításáért.
2020. augusztus 5. szerda, forrás: mnnsz.hu

A kínai napelem üveg gyártók folyamatosan, napi 24 órában működtetik a kemencéket a Covid válság idején
A Xinyi Solar újabb impozáns adatsorral állt elő, és újabb napi 1000 tonnás kapacitású gyártósort tervez ebben a hónapban, és a nyersanyagok biztosításához szeptemberben egy újabb bányát.
2020. augusztus 4. kedd, forrás: mnnsz.hu

Az USA lakossági napelem piaca kezd magához térni a COVID miatti megszakítás után
Az Egyesült Államok lakossági napelem piaca jó úton jár a COVID-19 gazdasági hatásaitól való megszabaduláshoz, és az év hátralévő részére pozitív adatokat rögzít.
2020. július 31. péntek, forrás: mnnsz.hu

A napenergia a „terrawattos korszakba” léphet, de az SPE hangsúlyozta a COVID utáni ösztönzés fontosságát
A globális szolár ágazat már 2022-ben beléphet a terrawattos korszakba, de csak akkor, ha az egyes országok kormányai megfelelő ösztönző intézkedéseket hoznak a COVID utáni helyzetben.
2020. július 30. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A Trina Solar 86 MW-nyi modult szállít Olaszország legnagyobb támogatás nélküli napelem erőművéhez
A Trina Solar Tallmax moduljai látják el a Torre Antonacci projektet San Severo-ban, Olaszország. Kép: Margherita. A Trina Solar 86MW MW-nyi modult biztosított a Torre Antonacci projekthez, amely a legnagyobb olyan napelem park Olaszországban, amely teljes mértékben állami támogatás illetve bármilyen ösztönző nélkül működik. A vállalat Tallmax moduljait használták fel ahhoz a hálózat-egyenértékűség projekthez, ez a…
2020. július 29. szerda, forrás: mnnsz.hu

Az EU fenntartja a Kínából érkező napelem üvegekre kiszabott szubvencióellenes vámokat
A 2014 májusában vezetett vámok mértéke jelenleg 3,2% és 17,1% között mozog. Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy nem állnak nyomós érvek a Kínából importált napelem üvegekre kiszabott szubvencióellenes vámok eltörlése mellett.
2020. július 27. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Különleges napelem panelek agrivoltaikus rendszerekhez
A BayWa r.e. és a GroenLeven különleges, monokristályos napelem paneleket dolgozott ki öt kísérleti agrivoltaikus projektjéhez, amelyeket Hollandiában kezdtek működtetni. Vízálló, 260 W-os, különböző mértékben átlátszó üveg-üveg paneleket tesztelnek.
2020. július 24. péntek, forrás: mnnsz.hu

Megújuló energia hírek Ukrajnából
Ma az Ukrán Parlament Energiaügyekért, lakhatásért és közművekért felelős bizottsága javasolta a Parlamentnek, hogy fogadják el a betáplálási tarifák (feed-in tariff, FIT) átszervezésére vonatkozó 3658-as számú törvénytervezetét (amelyet az ukrán miniszteri kabinet 2020. június 15-én nyújtott be) második olvasatban és teljes egészében.
2020. július 21. kedd, forrás: mnnsz.hu

Rugalmas panel: épületbe integrált napelemes megoldás a Sunporttól
A modul t különböző változatban kapható, amelyeknek a kimenő teljesítménye a 310 W és 330 W közötti tartományba esik, míg a hatékonyságuk 20,22 és 21,53% közötti. A kínai gyártó állítása szerint az épületbe integrált napelemes megoldás (building-integrated photovoltaics, BIPV) kiemelkedően rugalmas, a legkisebb ív átmérője 25 cm lehet.
2020. július 21. kedd, forrás: mnnsz.hu

Svájc szolár piaca erőteljes bővülést mutat
2019-ben Svájc fotovoltaikus piaca az előző évvel összevetve 20% százalékkal nőtt, a telepített kapacitások csaknem elérték 2,5 gigawattot.
2020. július 20. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Hogyan alakulnak ki a repedések?
és megerősítést nyert, hogy a repedések létrejöttének elsődleges oka az a magas hőmérséklet, amelynek a cellákat kiteszik a csatlakozások forrasztása során. Megállapításaik segíteni fogják a modulok megbízhatóságára vonatkozó jövőbeli kutatásokat és a kialakulás módjának valószínűsítését.
2020. július 17. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az első kép a Tesla Németországba tervezett gigagyáráról, amelyet a tetején napelemmel indítanak
A Tesla vezetője, Elon Musk közzétette a volt Kelet-Németország területén, a Berlin közelében fekvő Grünheide városában tervezett óriás gyár első képét.
2020. július 16. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Félig áttetsző perovszkit napelem cellákra épülő napelemes tetőablak
Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (U.S. Department of Energy) Argonne Nemzeti Laboratóriumában a tudósok kidolgozták az energiahozammal rendelkező, napelemmel működő okosablak eszköz prototípusát. Az ablakot egy félig áttetsző perovszkit napelem cella és egy többrétegű nanofotonos bevonat integrálásával hozták létre.
2020. július 15. szerda, forrás: mnnsz.hu

Európa napenergia termelése „minden korábbinál több” lett 2020 második negyedévében
Az EnAppSys által összeállított jelentés arról számol be, hogy Európa napelem flottája minden korábbinál magasabb szintre ugrott 2020 második negyedévében.
2020. július 14. kedd, forrás: mnnsz.hu

2020. július 14. kedd
A BMW fali elosztódobozok és töltőállomások széles választékát kínálja ügyfeleinek több célt kiszolgálva, otthonuk közelében. A BMWi otthoni töltési szolgáltatások a töltési költségek optimalizálását célozzák, és – ha az ügyfelek rendelkeznek otthoni napelemes rendszerrel – akkor a saját termelésű napenergia lehető legkedvezőbb felhasználását. A BMWi otthoni töltési szolgáltatások alkalmazásával a jármű feltöltését saját…
Napelemes gépkocsi parkoló és fali elosztódobozok a BMWi és a BMW plug-in hibrid modellekhez, forrás: mnnsz.hu

2020 első negyedévében minden korábbinál több napelemet telepített az USA
A rekordot beállító negyedév hajtómotorját a közel 2 GW közmű volumenű napelem adta, ezt további 1,6 GW lakóépületen elhelyezett egészítette ki. Bár a jelenleg zajló járvány kissé le fogja lassítani az ágazatot 2020-ban, az öt évre vonatkozó előrejelzések, különösen a Texas államra vonatkozóak, rendkívül erőteljesek.
2020. július 10. péntek, forrás: mnnsz.hu

Hogyan cseréljünk le 187 GW szénerőművet megújulókra úgy, hogy közben spóroljunk az ügyfelek pénzével?
Számos pénzügyi konstrukció könnyítheti meg a nem gazdaságos szénerőművek lecserélését tárolással kiegészített megújulókra, a megtakarítások egy része felhasználható a szén ágazatban dolgozók új munkahelyekre történő áramlását, ez áll a klímaügyi tanácsadók jelentésében.
2020. július 9. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Az Európai Parlament Bizottsága páneurópai programot javasolt a tetőre szerelt napelemekre vonatkozóan
A páneurópai tetőre szerelt napelem program célja, hogy „elérjék az Európai Unió tetőiben rejlő potenciált”, amely évente hozzávetőlegesen 680 TWh termelésére lenne képes
2020. július 8. szerda, forrás: mnnsz.hu

Az indiai szolár gyártók 50%-os vámot várnak a helyi termelés támogatására
Egy ma megtartott webináriumon megvitatták az alap vám illetékeket (Basic Custom Duty, BCD-k), Hitesh Doshi, a Waaree csoport ügyvezető igazgatója és elnöke és Ramesh Nair, az Adani Solar vezérigazgatója azt jelezték, hogy 50%-os illetékre lenne szükség ahhoz, hogy megfelelően ösztönözzék a befektetéseket India hazai gyártóágazatában.
2020. július 7. kedd, forrás: mnnsz.hu

A Canadian Solar csatlakozik az 500 W fölötti panelek klubjához
A kínai-kanadai vállalat bemutatott egy sor nagy teljesítményű modult, amelyeket a jövő év elején terveznek sorozatgyártásba bevonni. A sorozat tagjai között szerepel kereskedelmi és ipari létesítmények tetejére szánt termék is, amely 405 W teljesítményt nyújt.
2020. július 3. péntek, forrás: mnnsz.hu

Rekord szállítások viszik át a globális napelem inverterek piacán a 9 milliárd dolláros határon 2019-ben
A napelem inverterek piaca rekord szállításokat ért el 2019-ben – írja az IHS Markit álláspontját ismertető Miguel de Jesus – mely mögött a legfontosabb piacok, az Egyesült Államok, Spanyolország, Latin-Amerika, Ukrajna és Vietnam felé irányuló intenzív szállítások állnak. Az árbevételek gyorsan emelkedtek, és 2019-ben első alkalommal átlépték a 9 milliárd dolláros értékhatárt.
2020. július 2. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Az Ikea többet fektet napenergiába apránként
A svéd bútoróriás bejelentette, hogy az egyik ausztráliai gigaáruházát úgy fogja átalakítani, hogy az lesz az első 100 százalékban megújuló napenergiára és tárolásra épülő kiskereskedelmi projektje. Szintén Ausztrália a helyszíne a vállalat Solstråle nevű első kiskereskedelmi napelemes ajánlatának.
2020. július 1. szerda, forrás: mnnsz.hu

India 20%-os vámkezelési illeték kivetését tervezi a napelem modulokra, cellákra és inverterekre 2020 augusztusától
India 20%-os vám kivetésére készül az importált napelem modulok, cellák és inverterek esetében augusztustól kezdve, ami a jelenlegi védővám politika helyébe lép.
2020. június 30. kedd, forrás: mnnsz.hu

A SEIA úgy találja, hogy a tető napelemei 24 cent/kWp összeget érnek Michigan államban
Az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szakmai szervezete, a Solar Energy Industries Association (SEIA) úgy véli, hogy a tetőn megtermelt napenergia értéke jóval meghaladja a tetőn elhelyezett napelemekkel rendelkező ügyfeleknek kifizetett ellentételezést.
2020. június 29. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A Trump kormányzatot az USA állami tulajdonú területeire tervezett megújulók megújulók elnyomásával vádolják
A Trump kormányzat annyira elnyomta a napenergia és a többi megújuló energia köztulajdonban lévő területeken történő fejlesztését, hogy teljesítményük elmarad az Obama kormányzat teljesítményétől, és hátráltatja az ország megújuló energiára átállását.
2020. június 26. péntek, forrás: mnnsz.hu

A napelem modulok árai az összes előrejelzésnél gyorsabban zuhannak
A Wood Mackenzie új kutatása azt mutatja, hogy a mono PERC modulok felhasználásával zajló telepítések esetében a rendszer általános költség akár 20%-kal is zuhanhatnak 2025-i
2020. június 25. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A fotovoltaikus ágazat kalózai
A termékhamisítás jól ismert fenyegetés számos országban, és a napelem ágazatban nem szabad alábecsülni a megbízhatatlan gyártók gyenge minőségű termékeinek kockázatát, mert ezek megtalálják az utat a háztetőkre és más telepítésekre. A pv magazine azoknál a gyártóknál próbálta felmérni a probléma nagyságrendjét, amelyek forrásokat áldoznak arra, hogy megoldást találjanak a logójukat viselő silányabb termékek ellen.
2020. június 23. kedd, forrás: mnnsz.hu

Olaszország 115 MW napelemet telepített 2020 első negyedévében
Az év első három hónapjában az ország 10 MW-tal több napelemet telepített, mint az előző év azonos időszakában. Március végére összesített kapacitása meghaladta a 21 GW szintet.
2020. június 22. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Az amerikai modulszállítások mennyiségi csúcsokat döntöttek és zuhant az áruk a Covid kezdetekor
Mielőtt áprilisban 1,24 GW szintre estek vissza, márciusban a szállított napelem modulok elérték a 2,05 GW mennyiséget. Mégis bár a szállítások lelassultak, wattonkénti rekord alacsony árat értek el és ez meg is maradt.
2020. június 19. péntek, forrás: mnnsz.hu

Forgó napelem sorozatok elhelyezése hűtőtornyokon
Svéd kutatók javasolták forgó és keringő napelemek telepítését a hőerőművek hűtőtornyaira. Míg az ilyen projektek ideális megoldást jelentenek egy területszűkében lévő országnak, a hálózat közelsége miatt a telepítési költségek is alacsonyabbak, mint a talajra vagy a tetőre telepített napelemek esetében, állítják a tudósok.
2020. június 18. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Az amerikai SPI kikerül a szabadba az új októberi időpontban
A COVID-19 járvány közepén az Egyesült Államok legnagyobb kiállítását, a Solar Power International (SPI) kiállítást új időpontra helyezték át, 2020. október 21-22-én tervezik megtartani.
2020. június 17. szerda, forrás: mnnsz.hu

Románia 59 millió dollárt különít el napelem visszatérítésekre
A kormány visszatérítéseket fog adni a lakóépületekre telepített napelemes projektekre, amely a háztetőn elhelyezett napelemes rendszerek beszerzési és felszerelési költségeinek akár 90%-át is elérheti.
2020. június 16. kedd, forrás: mnnsz.hu

Kína fotovoltaikus ágazatának rövid bemutatása: 600 MW támogatás nélküli napelem Sanhszi tartományban, ösztönzések visszafogása Sanghajban
A Longi 600 MW támogatás nélküli napelemet fog építeni a Sanhszi tartománybeli Datongban. A Sanghaji Fejlesztési és Reform Bizottság időközben közzétette a 2020-2021-es évekre vonatkozó új betáplálási tarifákat. A Yingli jelenleg szerkezeti átalakítás alatt áll, míg a Trina erőteljesen nyitott a Sanghajban a tőzsdén.
2020. június 14. vasárnap, forrás: mnnsz.hu

Norvégia meghosszabbítja a tetőre telepített napelemek támogatását
A norvég kormány úgy döntött, hogy az év végéig elhalasztja a Plusskundeordningen – Plus Customer – program visszatérítésének csökkentését, amelyet jelenleg a norvég vízügyi és energiaügyi hivatal (Norwegian Water Resources and Energy Directorate) kezel.
2020. június 12. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az Ikea teljes otthoni napelem ajánlata megérkezett Ausztráliába
Az Ikea elindította kulcsrakész otthoni napelemes rendszerre vonatkozó ajánlatát Ausztráliában, amely így az első Európán kívüli piac lett, amelynek fogyasztói az interneten keresztül megvásárolhatják otthonukba a szolár készletet. A vállalat a Solargain céggel hozott létre partnerséget, hogy a lehető legtöbb ausztrál háztetőre eljuttassák a napelemeket.
2020. június 11. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Szabványok bevezetése a lebegő napelemeknél
A norvég tanácsadó cég, a DNV GL az energiaipar legnagyobb résztvevőit, a lebegő napelemek szakértőit és a projektfejlesztőket egy olyan konzorciumban tömörítette, amelynek célja a lebegő napelem ágazat javasolt bevált gyakorlatainak újbóli meghatározása lesz. A 14 résztvevő között találjuk az iparág néhány fontos érintettjét, például az EDP-t, az EDF-t és az Equinort,valamint a lebegő technológiával foglalkozó Ciel & Terre-t.
2020. június 10. szerda, forrás: mnnsz.hu

Az egytengelyes napkövetőkkel ellátott kétoldalas a költségkirály a napelemeknél – SERIS
A kétoldalas szolár modulok egytengelyes napkövetőkkel történő kombinálása továbbra is a leginkább költséghatékony út a fejlesztők számára a világ minden részében a Szingapúri Napenergia Kutató Intézet (Solar Energy Research Institute of Singapore, SERIS) szerint.
2020. június 8. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A legnagyobb szolár tranzakció Lengyelországban
Az Aberdeen Standard Investments (ASI) és a R.POWER véglegesítették azt az ügyletet, amelynek eredményeként az ASI fogja megszerezni a 122 MW-os, kulcsrakészen átadott, talajra telepített fotovoltaikus erőművekből álló portfólió 100%-os tulajdonjogát a R.POWER cégtől.
2020. június 5. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az ezüst iránti kereslet a napelemek gyártásához 2019-ben tetőzött
A Silver Institute (Ezüst Intézet) által készített tanulmányban az áll, hogy tavaly a napelemek gyártásához felhasznált nemesfém a globális fogyasztás 11%-át tette ki, de ez az adat egészen 2023-ig csökkenni fog a napenergia-termelő kapacitások csökkenése miatt, és ezután megjelenik a „takarékos” technológiai fejlesztések hatása.
2020. június 4. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Németország 380 MW napelemet telepített áprilisban
A háztetők szegmens továbbra is ütemes növekedést mutatott, azonban a közmű nagyságrendű napelemek telepítése lassult az elmúlt hónapokban. 2020 első négy hónapjában az újonnan telepített napelemes rendszerek összesen 1479,5 MW termelési kapacitást biztosítottak, a tavalyi év azonos időszakában ez körülbelül 1,6 GW volt. Április végére az ország rendelkezésre álló összesített napelem kapacitása elérte az 50,46 GW szintet.
2020. június 3. szerda, forrás: mnnsz.hu

New Jersey városa az ország legnagyobb lebegő napelemes rendszerével tartja tisztán a vizét
Egy lebegő napelemes rendszer telepítése az Egyesült Államokban még mindig újszerű erőfeszítésnek számít. A világ első „flotovoltaikus” (lebegő napelem) sorozatát egy évtizeddel ezelőtt telepítették egy kaliforniai borászatban, de az állóvizek felszínén elhelyezett szolár rendszerek továbbra sem bírnak jelentős piaci részesedéssel az Egyesült Államok napelem piacán. A Egyesült Államok energiáért és megújuló energiáért felelős minisztériumának Energia…
2020. június 2. kedd, forrás: mnnsz.hu

A Covid-19 erősebbé tette a napelem panelek telepítésével foglalkozó cégemet
A múlt hónapban vállalatunk eddigi legnagyobb értékesítését könyvelhette el. Íme, a levont tanulságok.
2020. május 29. péntek, forrás: mnnsz.hu

Utolsó felhívás visszajelzések benyújtására az EU megújulókra vonatkozó szabályai kapcsán
Az európai polgároknak és az érintetteknek június 3-áig van lehetősége észrevételeket fűzni a kiküldött uniós jogszabálytervezetre vonatkozóan, ezek olyan új finanszírozási rendszert szabályoznak, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok megújuló energia projekteket finanszírozzanak más tagállamokban, ami módot ad a 2030-ra kitűzött megújuló célkitűzéseik teljesítésére.
2020. május 28. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Használt elektromos jármű akkumulátorok az ipari méretű energiatároláshoz
A Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology, MIT) tudósai azt javasolták, hogy az elektromos járművek használt akkumulátorai jövedelmezőbb lehetőséget kínálnak, mint Kaliforniában a kifejezetten a hálózati nagyságrendű napenergia tárolására készített rendszerek. Az elektromos akkumulátorok ilyen „második élete” során az ár az eredeti vételárnak csupán 60%-át teszi ki, és hatékonyan összeállíthatók az ipari léptékű tárolásnál akkor is, ha eredeti kapacitásuk már a 80%-ára esett vissza.
2020. május 27. szerda, forrás: mnnsz.hu

Norvégia 51 MW napelemet telepített 2019-ben
A norvég napenergia ágazat szervezete, a Solenergiklyngen által közzétett adatok szerint ezzel az adattal az ország elérte az összesen 120 MW kapacitást az év végére. A 2019 során telepített új kapacitásokból körülbelül 20 MW hálózathoz nem csatlakoztatott projektekhez köthető.
2020. május 26. kedd, forrás: mnnsz.hu

Olasz háztulajdonosok most ingyen telepítenek napelemes rendszereket
Az olasz kormány 110%-ra növelte az általa az épületek felújítására és az energiahatékonyság növelésére vonatkozó adókedvezményt – ebbe beletartozhatnak a tárolással kiegészített, tetőn elhelyezett napelemes rendszerek is. Az új intézkedés része az ún. Újraindítási rendeletnek (Relaunch Decree), amely útmutatásokból álló csomag, egyúttal a Covid-19 válságra adott válasz az olasz gazdaság újraélesztésére.
2020. május 22. péntek, forrás: mnnsz.hu

Az Egyesült Államokban a lakóépületek szolár piaca „a vártnál gyorsabban” éledt fel
Az Egyesült Államok szolár piacának lakóépület szegmense messze gyorsabban éledhet fel a járvány okozta visszacsúszásból, mint ahogy számították.
2020. május 21. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Németország megszünteti az 52 GW-os felső korlátot a szolár ösztönzőknél
Az ország koalíciós kormányzata hétfőn egyezségre jutott arra vonatkozóan, hogy megszüntetik a megújuló energiákra vonatkozó törvényben szereplő felső korlátot. Azonban Peter Altmaier, a gazdasági miniszter arról nem tett említést, hogy mikor valósítják meg az intézkedést.
2020. május 20. szerda, forrás: mnnsz.hu

Különböző mértékben átlátszó integrált napelem panelek
A német panelgyártó, a Sonnenstromfabrik polikristályos üveg-üveg napelempanelt fejlesztett ki három különböző mértékben átlátszó változatban. A vállalat közlése szerint az átlátszóságnak köszönhetően a panelek alkalmasak verandák, pergolák, védőtetők, gépkocsi parkolók, uszodák, előcsarnokok és homlokzatok számára egyaránt. Kimenő teljesítményük 160W és 280W közötti, míg hatékonyságuk a 9,5% és a 16,7% közötti tartományban mozog.
2020. május 19. kedd, forrás: mnnsz.hu

Magyarország idén fogja tartani a második METÁR tendert
Következő közbeszerzési fordulóján a magyar kormány által 77%-át fogja kiosztani a megújulók számára rendelkezésre álló támogatásoknak, amelyeket a márciusi árverésen nem sikerült hozzárendelni.
2020. május 18. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Alulbecsülték a színes napelem modulok teljesítményét
A pv magazine-nal folytatott beszélgetés alkalmával, Hollandia alkalmazott tudományos kutatásokkal foglalkozó szervezetének (Organisation for Applied Scientific Research, TNO) üzleti fejlesztője és projektvezetője, Roland Valckenborg ismertette a színes BIPV modulok több évig tartó vizsgálatának eredményeit. Pár évvel ezelőtt azt gondolták, hogy ezek hozama akár 50%-kal is elmaradhat a hagyományos panelekétől, de a vizsgálatok mindössze 10%-os eltérést igazoltak. Valckenborg azt közölte, hogy a veszteség mértéke a panel színétől függően eltér.
2020. május 15. péntek, forrás: mnnsz.hu

A Form Energy szerint a víz-levegő akkumulátor 150 órányi tárolást biztosít
Az energiatárolás szent grálja mindig az alacsony költség és a hosszú időtartam volt. A Form Energy egy 1 MW/150 MWh kapacitású rendszert készül kiépíteni az egyik Minnesota állambeli közműnél még 2023 előtt, ami ha sikeresnek bizonyul, akkor páratlan energiatárolási időtartamot képvisel majd.
2020. május 14. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A napelemek újrahasznosítói nagy tisztaságú anyagok visszanyerésére törekszenek
Franciaország napenergiával foglalkozó intézete, a National Institute for Solar Energy az európai napelem panelek újrahasznosításával foglalkozó ágazatának állapotát tekinti át.
2020. május 13. szerda, forrás: mnnsz.hu

Hátlapok és az ultraibolya sugárzással szembeni stabilitás vizsgálata
Németországban a Fraunhofer ISE öt vizsgáló laboratóriuma ún „round robin”) projektbe kezdett az ultraibolya sugárzás polimerekből készült hátlapokra gyakorolt hatásainak vizsgálatára. A kezdeti eredmények kijelölték a hátlapok ultraviola fénnyel szembeni stabilitásának pontos, gyorsított vizsgálatára szolgáló utat
2020. május 12. kedd, forrás: mnnsz.hu

Nagyobb szerepet szánnak a napelemeknek az EU Green Deal-ben
A hivatalosan ezen a héten indult „Solar Europe Now” (Szolár Európa Most) nevű koalíció azt szeretné, ha a napenergiát elismernék az Európai Green Deal célkitűzések legfőbb hajtóerejének.
2020. május 11. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Felfelé száll a nap által felmelegített levegő, a napkémények energiát takarítanak meg és életeket mentenek
Az RMIT Egyetem kutatói olyan napkéményt terveztek, amely takarékosan bánik az energiával, és életeket is ment. A napkémény része a Melbourne-i Kingstonban épült új Mentone Reserve Pavilion beépített, fenntartható funkcióknak.
2020. május 11. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A Solarwatt üveg-üveg panelei „A” tűzvédelmi osztályba sorolásról kaptak tanúsítványt
A Solarwatt üvegből készült paneleit a lehető legmagasabb tűzvédelmi osztályba, az IEC 61730-2 szabvány (UL 790) szerinti az A osztályba sorolták. A tanúsítvány a Solarwatt teljes Vision 60 termékcsaládjára érvényes.
2020. május 8. péntek, forrás: mnnsz.hu

A kapacitások globális bővítése 2019-ben elérte a 115 GW szintet, jelezte az IEA
világ legnagyobb napelem piacának, a december végével lezárt 12 hónap során telepített új kapacitásai elérték a 30,1 GW-t, őket az Egyesült Államok követte 13,3 GW-tal és Japán 7,7 GW-tal.
2020. május 7. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Új passzív technika a napelem panelek hűtésére
Egyiptomi tudósok megvizsgálták víz, alumínium-oxid és kálcium-klorid hexahidrát elegyének hatékonyságát a napelem modulok hűtésénél. Optimális teljesítmény akkor tapasztaltak, amikor 75% vizet használta a kutatás megállapításai szerint.
2020. május 6. szerda, forrás: mnnsz.hu

Napelem panelek legfrissebb Tier-1 listája
Ha valaki napelemet a gyártó neve alapján választ, az olyan, mintha gépkocsit kizárólag a gépkocsi gyártó neve alapján választanánk. Az egyes modellek között óriási eltérések vannak. Mindazonáltal a végfelhasználók felé irányuló megkérdőjelezhető marketing taktika lenne azt hinni, hogy elég a Tier-1 kategóriát ismerni.
2020. május 5. kedd, forrás: mnnsz.hu

Az EU napenergia termelése 28%-kal ugrott meg az előző évihez képest a vesztegzár hónapjában
A képért köszönet illeti: Markus Spiske-t / Unsplash A COVID-19 válság és az időjárási mintázatok új magaslatokba emelték az EU napenergia előállítását, miközben az elemzők arról beszélnek, hogy az ugrás bizonyítja a rugalmasság szükségességét. Az elmúlt pár hét során az elemzők különböző szolár termelési mérföldköveket jegyezhettek fel a különböző európai országokban, így Németország, Spanyolország és…
2020. május 4. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Hatalmas 770 MW-os akkumulátoros saját tárolót akar a Southern California Edison – gyorsan és on-line
A csökkenő akkumulátor költségek korában ezek közelebb hozzák az időszakos megújulók végét és jelzik a mobilizálható nap- és szélenergia hajnalát.
2020. május 4. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A TÜV Rheinland megerősítette a Trina új moduljainak 515,8 W kimenő teljesítményét
A Trina Solar már egy hónapja gyártja sorozatban az 500 W-os moduljait, és most azt tervezi, hogy a jövőben 600 W fölé növeli kimenő teljesítményüket.
2020. április 30. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Kalifornia megfelelő módon értékeli az elosztott energiaforrásokat – és az adófizetők sokat nyertek ezzel
Mostanáig az elosztott megújuló energiaforrásoknak 50%-át elrabolták, mivel az elosztott megújuló energiaforrások (distributed energy resources, DER) értékelése során a CPUC által végzett költségszámítások nem vették figyelembe az átvitel költségeit.
2020. április 29. szerda, forrás: mnnsz.hu

A minisztérium képviselője szerint a lengyel napelemgyártók előnyt kovácsolhatnak a Covid-19 kitöréséből, piaci részesedést szerezhetnek kínai riválisaiktól
A lengyel szolár ágazat hivatalosan bejelentett módon offenzívát indít a hazai napelem piac nagyobb szeletéért. Az ötletet láthatóan egy megújuló energiával foglalkozó magán testület vetette fel.
2020. április 28. kedd, forrás: mnnsz.hu

A First Solar 15 évre szóló energiavásárlási megállapodás kötött kaliforniai közösségi csoportokkal 100 MW-os szolár-plusz-tárolás létesítményre
Energiavásárlási megállapodásokat írt alá First Solar és két közösségi tulajdonban lévő energia közmű csoport a 100 MW-os naperőműből származó energiára vonatkozóan, amelyhez 50 MWh energiatárolási kapacitás is tartozik Kalifornia Kern megyéjében.
2020. április 27. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Az európai Green Deal-hez szükséges nyersanyagok
Az Európai Bizottság által megbízott csapat az európai energia átálláshoz szükséges nyersanyag követelményeket becsülte meg a napelemek nagyarányú globális bevezetése esetére, és azt találta, hogy hacsak bizonyos napelem technológiák részegységei jelentős mértékben nem javulnak, akkor bizonyos elemek terén hiány várható
2020. április 24. péntek, forrás: mnnsz.hu

Svédország két évvel hamarabb szabadul meg a széntől
Az északi állam lett Európa harmadik olyan országa, amely búcsút intett a szénalapú áram előállításnak. További 11 európai ország már elkészítette tervét a jó példa egy évtizeden belüli követésére.
2020. április 23. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Napelemes járda kültéri alkalmazásokhoz
A magyar technológiai vállalat, a Platio szolár járdát fejlesztett ki városi környezetben található kültéri alkalmazások, otthonok, irodaépületek, bevásárlóközpontok és nyilvános infrastruktúra projektek számára. A járda szolár lapokból áll, amelyek ára 50 és 80 euró közötti, a projekt méretétől és jellemzőitől függően.
2020. április 23. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A Nextracker lett a legnagyobb napkövető beszállító 2019-ben
A WoodMackenzie elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a múlt évben a tíz legnagyobb napkövető beszállítóhoz kapcsolódott a teljes piac 88%-a, amely 2018 óta 20%-kal bővült.
2020. április 22. szerda, forrás: mnnsz.hu

Saját tulajdon helyett bérbeadás Covid-19 idején
A Hollandiában szolár eszközök forgalmazásával foglalkozó Enie felajánlja, hogy megvásárolja a tetőre telepített napelemes rendszereket a készpénz szűkében szenvedő tulajdonosoktól, akik ezután havi bérleti díjat fognak kapni, amíg egy évtized elteltével vissza nem nyerik a hardver eszköz tulajdonjogát. A vállalat a napelem sorozatok kezdeti költségének körülbelül 85%-át fizeti ki, de azt kikötötték, hogy „gyenge” tervezésű vagy részegységekből összeállított rendszereket nem fognak figyelembe venni.
2020. április 21. kedd, forrás: mnnsz.hu

Svájc újabb 47 millió dollárt különít el a napenergia ösztönzésére
A kormány kiutat kíván biztosítani a kereslet COVID-19 járvány következtében valószínűleg jelentkező hirtelen csökkenéséből. Ez az emelés azt jelenti, hogy a napelemes rendszerekre 376 millió svájci franknak megfelelő kedvezmény fog rendelkezésre állni.
2020. április 20. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A SolarEdge interaktív virtuális napelem bemutatót indít
A SolarEdge Technologies a múlt héten bejelentette, hogy interaktív, virtuális napelem bemutatót tervez a 2020. június 15-ével kezdődő hétre.
2020. április 17. péntek, forrás: mnnsz.hu

Massachusetts a SMART programot 3,6 GW-ig emeli, az energiatárolási szabállyal kibővítve
Az Egyesült Államok Massachusetts állama vészhelyzeti szabályozást adott ki SMART (Solar Massachusetts Renewable Target) programjára vonatkozóan, amely magában foglalja az üzembe helyezni kívánt napelem kapacitások megduplázását, valamint energiatároló kapacitás kiépítését az 500 kW fölötti projekteknél.
2020. április 16. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Újabb függőleges napelem erőmű az Alpokban
Több mint 1200 darab napelem modult fognak telepíteni 2 100 méteres tengerszint feletti magasságban, egy gát déli oldalán. Az EWZ közműcég tervei szerint a létesítmény még idén el fog készülni.
2020. április 16. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Tisztázták a napelemeket a holland futballstadion kára ügyében
Egy hibás felső sín kötőgerenda csatlakozó volt az oka az AZ Alkmaar futballklub stadion tetejének 2019-ben bekövetkezett leomlásáért, a holland Royal HaskoningDHV tervező cég beszámolója szerint. Az összeomlást a vihar ideje alatt fellépő jelentős szélterhelés váltotta ki.
2020. április 15. szerda, forrás: mnnsz.hu

Szolár faház négyzetméterenként 600 000 forintért (1700 euró)
A francia start-up cég, a Solaire Box 1,5 millió eurót különített el a napelemes tetővel ellátott faház üzletága megtámogatására. Az épületek ára négyzetméterenként 1 700-2 000 euró, és a francia Systovi vállalat napelemeivel szerelik fel őket. A cég tervezi a funkciók körének bővítését, például energiatároló rendszerekkel és nulla széndioxid-kibocsátású fűtéssel.
2020. április 9. csütörtök, forrás: mnnsz.hu